Stal zastąpiona LVL – udana adaptacja budynku rekreacyjnego


Wyzwaniem podczas adaptacji na system STEICO budynku w Wincentowie była konstrukcja przeszklonej ściany szczytowej. Wymaganą sztywność uzyskano dzięki ramie z belek LVL, którymi zastąpiono duże ilości stali, jakie zakładał oryginalny projekt.

Adaptacji budynku rekreacyjnego w Wincentowie (woj. kujawsko-pomorskie) na system STEICO podjęła się firma ROOT BD, doświadczony w tej technologii wykonawca. W konstrukcji budynku nie ma stropu, ma on jedynie antresolę, dlatego wyzwaniem okazała się przeszklona ściana szczytowa. W pierwotnym projekcie konstrukcji tej ściany założono dużą ilość stali. Udało się jej jednak uniknąć, a odpowiednią sztywność uzyskano dzięki ramie z belek z forniru klejonego warstwowo LVL.

Konstrukcja ścian i dachu usztywniona została płytami OSB 15 mm. Na ściany od zewnątrz zastosowano otwarte dyfuzyjnie płyty izolacyjne STEICOspecial dry grubości 40 mm, natomiast na dach – płyty STEICOuniversal dry 35 mm. Cała konstrukcja została zaizolowana termoizolacją do wdmuchiwania z celulozy STEICOfloc. Ściany zabezpieczono warstwą nadmuchową 16 cm, natomiast dach pokryty został warstwą 20 cm. Dzięki takiej termoizolacji w budynku będzie panowała komfortowa temperatura przez cały rok – zarówno w słoneczne dni lata, jak i podczas srogich zim.

Powierzchnia budynku, łącznie z antresolą wynosi ok. 70 m2.

 

Zobacz, jak powstawał budynek w Wincentowie: