Dopasowany do sąsiedztwa leśnego


Ponad 3000 mkw. powierzchni użytkowej będzie liczył budynek administracyjny przeznaczony na cele biurowe z zapleczem garażowo-magazynowym, który na potrzeby Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych zostanie zrealizowany w 2021 r. Imponujący obiekt zaprojektowała firma Ecologiq.

 

Budynek biurowy dla RDLP Szczecin zaprojektowano jako dwukondygnacyjny, niepodpiwniczony w kształcie litery T z uwagi na strefy funkcjonalne oraz odpowiednie doświetlenie pomieszczeń. Będzie on wtopiony w projektowaną na działce zieleń, która tworzy dla niego z jednej strony tło kompozycyjne, a z drugiej wypełnia pustą przestrzeń i wizualnie go pomniejsza.

Cechą charakterystyczną budynku będą odsłonięte belki konstrukcyjne z litego drewna konstrukcyjnego (BSH), które stanowią integralną część elewacji wykończonej szarą okładziną elewacyjną z płyt włóknowo-cementowych.

Zieleń otaczającego budynek lasu jest integralnym elementem całej kompozycji kubaturowo-kolorystycznej. Pokrycie dachów budynku zielenią oraz drewniane elementy elewacji (belki konstrukcyjne) dodatkowo dopasowują obiekt do sąsiedztwa terenów wypełnionych zielenią.

W obiekcie zaprojektowano system odnawialnych źródeł energii, w skład którego wchodzą pompy ciepła z pionowym, gruntowym wymiennikiem oraz panele fotowoltaiczne. Wraz z energooszczędną technologią prefabrykowaną zapewniają wyjątkowo niskie koszty utrzymania tego nowoczesnego budynku biurowego.

Budynek zostanie zrealizowany do połowy 2021 r.